Generacija budućnosti: studentski startapi postavljaju nove standarde

Ubrzo nakon što su uspešno prošli kroz Route2Launch, predinkubacioni startap mentorski program na Fakultetu organizacionih nauka (FON), osnivači studentskih startapa ponosno su predstavili svoje rezultate u međunarodnim okvirima. Pored pohvala za inovativna rešenja koja su predstavili, ovi timovi obezbedili su i finansijsku podršku za dalji razvoj svojih startapa. Rešenja razvijena na FON-u predstavljena su na startap podijumima u Dubaiju, Nemačkoj i Hrvatskoj. Ova postignuća skrenula su pažnju na efikasnost Route2Launch mentorskog programa koji je razvijen u okviru projekta Preduzmi ideju, u saradnji sa Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID).

Prva validacija kvaliteta mentorskog programa bila je vidljiva na Demo danu organizovanom na kraju mentorskog programa, gde su timovi predstavili svoje startape žiriju sastavljenom od predstavnika startap ekosistema i kompanija. Nekoliko meseci nakon ovog događaja stigla je vest da je tim FarmIt obezbedio svoje prvo finansiranje, a nedugo zatim usledili su uspesi timova Moveably i Artemi. Nakon što su obezbedili finansijsku podršku, većina članova timova dala je otkaze na svojim honorarnim poslovima i posvetila se daljem razvoju svojih startapa. Uspesi startap timova istakli su uticaj i ulogu Route2Launch mentorskog programa u podršci preduzetničkim inicijativama u ranim fazama.

Program Route2Launch vodi studentske timove kroz kontinuirani i dobro strukturiran mentorski proces u trajanju od pet meseci. Tokom ovog perioda, idejni koncept studenata razvija se do nivoa startap poslovnog koncepta spremnog za investiranje ili osnivanje. Mentori na programu su univerzitetski profesori koji su prošli kroz Expert2Mentors trening program za unapređenje startap mentorskih kapaciteta. Oba ova programa razvijena su na Fakultetu organizacionih nauka, partneru na projektu Preduzmi ideju kojim rukovodi Inicijativa Digitalna Srbija u saradnji sa USAID-om. Projekat Preduzmi ideju postavio je nova merila u rastu startapa, unapredio je vidljivost ekosistema i uzeo aktivnu ulogu u promovisanju multidisciplinarnih, inkluzivnih i inovativnih pristupa ekonomskom razvoju. Aktivnosti projekta značajno su unapredila inovaciono okruženje u Srbiji, s obzirom da je stopa rasta srpskog startap ekosistema u 2022/2023. bila iznad 30%.

FarmIt – studentski agritek startap prikupio više od 100.000 dolara

FarmIt, predvođen dinamičnim studentskim dvojcem – Savom Pavlovićem i Lazarom Jovanovićem, nije samo sanjao velike stvari: oni su velike pobede i ostvarili. Od Dubaija do Hrvatske i Nemačke, FarmIt je osvojio priznanja, nagrade i finansijske podsticaje, dokazujući da njihova startap ideja ima stvarni potencijal. Prvi veliki uspeh došao je u februaru 2023. godine, kada su osvojili 3. mesto na takmičenju The Global Best M-Gov Award u Dubaiju, koji je organizovan kao deo Svetskog samita vlada. U narednim mesecima osvojili su 3. mesto na Danube Cup-u u Nemačkoj i 2. mesto na takmičenju startapa u Hrvatskoj. Ovog februara, FarmIt je obezbedio finansiranje u okviru programa Katapult, jedinog akceleratorskog programa u Srbiji koji podržava startape sa potencijalom rasta da osvoje globalna tržišta.

Sava Pavlović i Lazar Jovanović (FarmIt) nakon osvajanja 3. mesta na „The Global Best M-Gov Award“ održanom u Dubaiju

FarmIt razvija rešenje koje predstavlja jedinstvenu kombinaciju poljoprivrede i tehnologije i koje omogućava korisnicima da lično biraju svog poljoprivrednika i gaje virtuelnu baštu. Ovaj model “od farme do trpeze” omogućava korisnicima da aktivno prate napredak svoje bašte putem aplikacije, dok posvećeni tim FarmIt-a, koji čine i poljoprivrednici i stručnjaci iz oblasti tehnologije, obavlja održavanje bašte i obezbeđuje nedeljne isporuke. Ovaj inovativni pristup ne samo da direktno povezuje korisnike sa izvorom hrane, već i promoviše održive poljoprivredne prakse i podržava lokalne poljoprivredne proizvođače. Njihovi planovi za 2024. godinu uključuju otvaranje četiri nova imanja u svom poslovanju i širenje na još dva grada – Novi Sad i Kragujevac.

Moveably – od srednjoškolskog takmičenja do startapa u oblasti transporta

Za Moveably, koji su osnovali Anđela Kanjo i Filip Oketić, dobre vesti stigle su iz StarTech programa, kada su obavešteni da su obezbedili 25.000 dolara i mogućnost da svoj startap povedu u sledeću fazu razvoja.

Anđela Kanjo i Filip Oketić (Moveably) izlaze kao pobednici na StarTech sceni

Početak poslovne ideje Moveably-a datira od trenutka kada su Anđela i Filip, tada učenici srednje škole u Mladenovcu i članovi tima studentske kompanije, predložili razvoj aplikacije namenjene olakšavanju procesa selidbe, značajno olakšavajući transport stvari koje treba preseliti. Od početka preduzetničkog puta u srednjoj školi do pridruživanja programu Route2Launch u prvoj godini na Fakultetu organizacionih nauka, tim Moveably-a razvio je aplikaciju koja povezuje prevoznike sa njihovim klijentima. Sada planiraju da uđu na nova tržišta, tražeći prilike za proširenje svog poslovanja uz slogan: „Lakše se seli uz Moveably“.

Artemi – mobilna igrica koja spaja realan i virtuelni svet

Studentski startap  Artemi stekao je svoje priznanje ulaskom u drugu fazu programa Raising Starts, uz finansijsku podršku od 17.000 dolara. Za osnivače Artemi-ja, Lazara Cvetkovića i Andriju Stojkovića, Raising Starts bio je savršen nastavak programa Route2Launch. Ovaj grant pokrenuo je tim napred, ubrzavajući razvoj njihovog MVP-a i dovodeći ih korak bliže njihovoj strategiji izlaska na tržište.

Tim Artemi prezentuje na programu Raising Starts nakon ulaska u Fazu 2

Artemi razvija inovativno iskustvo mobilnog gejminga koje spaja stvarni i virtuelni svet, pružajući igračima jedinstvenu priliku da osvoje stvarne teritorijalne „nagrade“ kroz takmičarske događaje unutar igrice. Artemi razvija kako vrhunsku tehnologiju, tako i jedinstveno iskustvo za igrače koji moraju da se snađu u složenoj interakciji proširene stvarnosti i virtuelnih elemenata, podstičući gejming iskustvo koje prevazilazi konvencionalno i otvara nove dimenzije uzbuđenja i strategije.

Transact3 – kovači sopstvene sudbine

Luka Svilanović, Miloš Kutlešić i Uroš Dimitrtijević, talenti koji stoje iza startapa Transact3, u početku su sledili uobičajni put razvoja startapa i prijavljivanja za programe podrške iz lokalnog ekosistema. Međutim, nakon što su bili nominovani za finansijsku pomoć u okviru inkubatorskog programa Rasing Starts, doneli su hrabru odluku da se radije oslone na sopstvene snage tokom svog startap putovanja. Ipak, Transact3 dobio je podršku od 30Hills Development Studio, partnera Route2Launch mentorskog programa, koji je izabrao da podrži ovaj tim razvojem MVP-a za njihovu startap ideju.

Luka, Miloš i Uroš, tim Transact3, prezentuju na Demo danu

Transact3 razvija TMS rešenje zasnovano na Web3 tehnologijama koje proširuje usluge transporta. Tim je fokusiran na američko tržište i pomaže transportnim kompanijama da rade efikasnije, olakšavajući im posao transporta teških tereta. Naredni koraci za ovaj startap podrazumevaju sprovođenje validacije MVP-a sa kompanijama direktno na američkom tržištu i marketinšku kampanju za pridobijanje prvih korisnika. Pored toga, Transact3 planira da proširi svoj tim kako bi obezbedio adekvatne i visokokvalitetne usluge za svoje buduće korisnike.

Route2Launch program nastavlja da se razvija

Kako su ovi studentski startapi postajali uspešniji, tako je i Route2Launch mentorski program dobijao na prepoznatljivosti od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija (NITRA). Od strane ovog ministarstva postavljen je kao reper za uspešan program mentorstva akademskih startapa i primer dobre prakse za popularizaciju preduzetničkog načina razmišljanja među studentima i nastavnicima. Postignuća programa doprinela su kasnije da NITRA raspiše otvoreni poziv za uspostavljanje inovacionih inkubatora na naučno-istraživačkih institucijama u Srbiji.

Shodno postignućima svojih timova i Route2Launch startap mentorski program je takođe evoluirao. U toku tekućeg ciklusa programa, uvedene su značajne modifikacije kako bi se program transformisao u kontinuirani program podrške, omogućavajući studentima sa startap idejama prijavu tokom cele godine.

Takođe, za razvoj ovog programa identifikovana je zainteresovanost akademske zajednice iz regiona. Nakon uspeha studentskih startapa u Beogradu, fakulteti sa univerziteta u Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj pokazali su veliko interesovanje za implementaciju kako trening programa za nastavnike tako i mentorskog programa za studente. Route2Launch sada aktivno teži uspostavljanju međunarodnih partnerstava kako bi pomogao skaliranju svojih startapa i pozicioniranje na tržištima Švajcarske i Portugala.

Kreatori Route2Launch programa sa FON-a odlučni su u svojim naporima da startapi sa akademije budu prepoznatiljivi na međunarodnom tržištu. Ovaj predinkubacioni mentorski program značajno je unapredio integraciju akademije u startap ekosistem Srbije, podstičući preduzetnički način razmišljanja kod mladih i razvoj zasnovan na inovacijama.