splet

Prošlo je skoro mesec dana od održavanja SPLET TECH konferencije. Učesnici, organizatori, govornici i dalje sabiraju utiske, komentarišu one najzanimljivije momente ali i one koji su predstavljali izazov i u trenutku delovali kao nerešivi. I ono što svi prepoznaju kao najveći uspeh jeste susret različitih profila na jednom mestu – studenti, osnivači startapa, advokati, profesori, tech inovatori, budući startaperi, blokčejn pioniri, medtech stručnjaci, marketari, gejmeri… I ovaj spisak može da bude predmet celog teksta, i ne znamo kada bismo se zaustavili. I predstavnici različitih grupacija nisu samo posetili ovu konferenciju, oni su stvarali sadržaj ove konferencije – postavljali pitanja, predlagali teme za sledeći susret, otvorili diskusije, davali sugestije, možda interno razvili svoju ideju ili izgradili poznanstvo koje će biti ključ za razvoj njihove karijere, startapa, inicijative…

Kada smo razgovarali sa jednom od naših saradnica u timu, prenela nam je svoj glavni utisak: Znam da je broj posetilaca sve iznenadio, ali ja i dalje ne mogu da verujem koliko je publika bila uključena i zainteresovana za konkretne teme! I da, svaka sala je u svakom trenutku bila puna, a ispred nekih se čekalo za sledećeg govornika.

Dvadesetominutne sesije držale su pažnju prisutnih, međutim neki su želeli da čuju još, a onda je to rezultiralo u otvaranje diskusija nakon zvanične prezentacije, pitanja studenata za osnivače poznatih domaćih kompanija, savete velikih inovatora budućim preduzetnicima. U takvim trenucima shvatili smo koliko naš inovacioni ekosistem može da raste ali i koliko je već veliki i aktivan.

Kuda nas vodi digitalizacija u medicini?, Zašto sam serijiski preduzetnik? Metavers kao biznis alat, Inovacije u korporacijama, Kako da znate da je vaša poslovna ideja ona prava? Uvod u agritech…Različiti naslovi privukli su različitu publiku, a publika je dala jedinstven pečat svakom od više od 70 predavanja. Imali smo priliku da vidimo kako su predavači sa lakoćom i u prijatnoj atmosferi govorili o temama koje provociraju, inspirišu i iz dana u dan aktiviraju pažnju svetske populacije. Na našim binama domaći i inostrani stručnjaci pružili su publici uvid u nesvakidašnje i do sada neispričane primere u oblasti veštačke inteligencije, primene savremene tehnologije u medicini, poljoprivredi, finansijama, virtuelnoj realnosti.
Kada bismo vam postavili pitanje – Zašto su konferencije značajne? Koja je njihova uloga za vaš i razvoj vašeg tima? Šta biste odgovorili? Susreti, poznanstva, nova znanja, primeri iz prakse… Još jedan značajan momenat koji možda u neki trenucima zanemarimo jeste onaj osećaj motivacije nakon svakog panela ili predavanja koji vam daje energiju da odmah nakon konferencije stavite na papir svoju ideju, podelite je sa timom, započnete kurs iz određene oblasti, aplicirate za neki program, posao, predložite neki novi pravac delovanja na poslu, neki novi pristup. To bi zapravo mogao biti pomak u vašem ličnom razvoju a potencijalni korak napred i za vaše okruženje, tim, društvo ili širu zajednicu. Upravo je SPLET nastao sa tom idejom – da pomeri granicu, ličnu i zajedničku, da da vetar u leđa idejama koje čekaju na svoj red, da nas kroz tu poletnu energiju poveže i otvori nove prostore za komunikaciju, predloge, mogućnosti, ulaganja, razmenu iskustva i želje za napretkom.

SPLET konferencija će se održavati jednom godišnje, kada će energija jednog tima biti usmerena na kreiranje jedinstvenog iskustva za sve posetioce i učesnike u jednom danu na jednoj lokaciji. Međutim SPLET naših akcija i energija u ekositemu treba da bude konstanta koja traje i koja se tokom cele godine, u isto vreme realizuje na mnogobrojnim lokacijama.

Verujemo i nadamo se da smo se 12. oktobra 2022. godine svi uverili u mogućnosti i realnu snagu našeg ekosistema. Hajde onda da SPLET 2023 bude veliki korak napred kada ćemo otvoriti nove teme, i dodati novu vrednost svakoj našoj pojedinačnoj ideji. Do tada, nastavimo da preduzimamo ideje koje će možda baš na SPLETu 2023 dobiti svojih pet minuta.

Organizacioni tim Splet Tech konferencije