Od studentske ideje do startapa – Tim Mairloo, pioniri prvog Startap vikenda u Srbiji

Prvi Startap vikend u Srbiji održan je prošle godine, u saradnji RISC Impuls u Gornjem Milanovcu i organizacija iz inovacionog ekosistema: ICT Hub,  Garaža by Tenderly i projekta Preduzmi ideju koji Inicijativa Digitalna Srbija realizuje u saradnji sa USAID i partnerima. Ovaj događaj nije samo bio mesto gde su se mladi preduzetnici okupili da razvijaju inovativne ideje, već je bio i inkubator talenta i preduzetničkog duha, ključna prekretnica za mnoge mlade entuzijaste, posebno za tim Mairloo.

Program Prvog Startap vikenda je bio pažljivo osmišljen kako bi učesnicima pružio sveobuhvatno iskustvo i omogućio im da steknu znanja i veštine koje su im potrebne za uspešan razvoj startap kompanija.

Program se sastojao od inspirativnih predavanja i radionica iz oblasti preduzetništva i startapa, timskog rada i rešavanja realnih problema u startap okruženju, mentorskog rada sa stručnjacima iz različitih oblasti i prezentacije i evaluacije inovativnih poslovnih ideja i poslovnih modela. 

Uspeh tima Mairloo

Mairloo, koji se istakao svojom posvećenošću i inovativnošću, pokrenuli su studenti Milan Jevtović i Luka Mijatović. Na pitanje kako ste došli do koncepta Mairloo aplikacije i koje su bile ključne inspiracije tokom razvoja ideje, osnivači odgovaraju: 

“Koncept je nastao na prvom Startap vikendu u Srbiji u RISC Impuls u Gornjem Milanovcu, kada je uz podršku brojnih mentora trebalo kao tim da smislimo inovativnu ideju koja bi rešila neki problem. Ključni problem, a naša inspiracija, jeste količina stresa koju aerodromi prouzrokuju putnicima koji imaju poteškoće pri snalaženju na istim. Ideja nam je pala na pamet kroz razgovor sa ljudima koje smo baš tog jutra i upoznali, između ostalog i putovanje naše mentorke, Ane Hadžić, koja je doživela neke neprijatnosti za koje nije ni mislila da se mogu uopšte desiti na aerodromu. Upravo tada nam je sinula i ideja za Mairloo.”

Tim Mairloo – Startap vikend u Gornjem Milanovcu

Mairloo aplikacija, koja je još uvek u fazi pripreme, će pomoći ljudima da prevaziđu gužvu i neprijatnosti na aerodromima. Neke od ključnih i najbitnijih funkcionalnosti su interaktivne mape, ažurirane informacije u vezi sa promenama na aerodromima, ceo proces od ulaska na aerodrom do samog aviona, a zatim sve do sletanja i odlaska sa aerodroma. Interaktivne mape pružaju mogućnost ljudima da preko svog mobilnog uređaja vide svoju trenutnu lokaciju i prema tome se orijentišu na aerodromu. Kako se oni budu kretali ka zadatoj lokaciji ili objektu na samom aerodromu, tako će se kretati i pointer na mobilnom uređaju, poput svakodnevnog korišćenja navigacije.

“Za Startap vikend smo saznali preko naše mentorke, sa prethodnog preduzetničkog takmičenja na Univerzitetu Singidunum na kom smo osvojili treće mesto. Naime, ona nas je pitala da li bismo želeli da učestvujemo na startap vikendu, na šta smo rado pristali. Danas vidimo da je to učešće bilo od ključnog značaja za razvoj naše ideje i svega ostalog što je usledilo. Upoznavanje i umrežavanje sa različitim ljudima iz raznih sfera i oblasti, konstantno učenje i spoznavanje novih stvari uz brilijantne mentore i mentorke, kao i kreiranje sopstvenih planova rada i rada na svojim kreativnim idejama, samo su neke od stvari koje su se desile na prvom startup vikendu i koje su nam neizmerno značile.”

Razvoj lokalne zajednice

Koliko su značajni projekti kao što je Startap vikend za razvoj lokalne zajednice, kao i kako je došlo do toga da se prvi startup vikend održi u Gornjem Milanovcu, odgovara Ana Hadžić, Projektni menadžer RISC Impulsa.

“Dokazali smo da možemo da iznesemo jedan ovakav u tom trenutku pilot projekat. Saradnja sa partnerima je postojala i ranije ali tokom i naročito nakon uspešno realizovanog Startap vikenda naša saradnja se nastavila, traje i trajaće sigurna sam i u budućnosti. Ovo je veoma značajan projekat naročito za male lokalne zajednice kao što je naša. Da se upoznaju sa startap kulturom i da vide mogućnosti i potencijale u ovakvim vrstama projekata. I radujemo se novom Startap vikendu koji će biti na proleće. 

Tim Mairloo – Startap vikend – RISC Impuls

Startap Mairloo je nakon Startap vikenda nastavio da redovno dolazi u prostorije RISC Impuls i da radi sa njima. Ubrzo su konkurisali na dva programa. U sklopu Program BOLD akademskih razmena, projekat Ambasade SAD u Beogradu, osnivači će imati priliku da mesec dana borave u Njujorku i rade na razvijanju i usavršavanju svoje startap ideje, u organizaciji Entrepreneurs For Global Change (EGC).

“Čim su pokazali inicijativu da žele i dalje da ostanu u timu i da rade na svojoj ideji pristala sam da im budem mentor i tako je krenula naša dalja saradnja. Više meseci sastanaka, analize i rada, doveli su do toga da su postali spremni za ozbiljne izazove u startap svetu. Mislim da je bitno da se vidi kako tim funkcioniše, gde škripi i zašto, i da se kod delegiranja zadataka poštuju međusobno i sve završavaju na vreme. To je uštedelo vreme i njima i meni kao mentoru a napredak je bio brzo vidljiv. Naša očekivanja su zaista ispunjena, ostvarili smo jaku vezu sa učesnicima kojih je bilo iz celog regiona i ostvarena je jaka konekcija sa organizatorima. Ovom prilikom zaista moram se zahvalitii svima koji su bili tu uz nas u pripremi, realizaciji i nakon startup vikenda, ekipi iz ICT hub-a, Inicijative Digitalna Srbija, Preduzmi ideju, Garaže by Tenderly, kao i USAID-u” – zaključuje Ana Hadžić. 

Uticaj Startap vikenda

Primer tima Mariloo dobro pokazuje priliku koju Startap vikendi predstavljaju za inovacije, kreiranje timova i razvoj preduzetničkog duha izvan velikih urbanih centara. Startap vikend u Gornjem Milanovcu bio je snažan katalizator koji je omogućio mladim inovatorima da se upoznaju sa tehnoloških preduzetništvom, čime se doprinosi decentralizaciji ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama. Ovo nije samo pitanje ekonomske koristi, već i stvaranje održive inovacione infrastrukture koja podržava stalni razvoj i inovacije širom Srbije.

Startap vikendi su platforma za mlade talente da se razvijaju i povezuju sa mentorima i investitorima. Ovo doprinosi stvaranju mreže mladih preduzetnika koji mogu unaprediti lokalnu zajednicu svojim inovativnim projektima.

Jačanje saradnje između akademske zajednice i privrede je takođe jedan od bitnih doprinosa ovakvih događaja. Ovo je ključno za stvaranje zdravog i dinamičnog startap ekosistema koji nije koncentrisan samo u velikim gradovima, već obuhvata čitavu zemlju. 

Na kraju, događaji poput Startap vikenda nude priliku da se lokalne zajednice pozicioniraju kao centri preduzetništva i tehnološkog razvoja, što će imati dugoročne pozitivne efekte na celokupnu ekonomiju.