Juče je u organizaciji Startit-a održan događaj Dan IT zajednice. Tom prilikom dodeljene su nagrade najboljim mentorima iz IT industrije koji su u prethodnoj godini donirali najviše sati za pomaganje početnicima u startap preduzetništvu.

Nagrade su dodeljene u okviru našeg projekta.

Dobitnici nagrada su Jovana Tomić, Anđelka Ducić i Miloš Milić, koji pored višegodišnjeg iskustva rada u IT industriji imaju i svoje preduzetničke poduhvate, što je činilo da ih predstavnici nove generacije srpskih startap preduzetnika najčešće biraju kao svoje mentore.

„Glavna nagrada mi je kontakt sa zanimljivim sadašnjim i budućim preduzetnicima! Zbog saradnje sa njima sam i ja bogatija za nova iskustva i drugačije priče i perspektive i to je ono što nosim iz učestvovanja na ovom mentorskom programu”, istakla je Jovana Tomić, osnivačica tri biznisa: Comms Coach, OBRT i Krîvā, i dobitnica jedne od tri nagrade.

Besplatno mentorstvo je dostupno svim startap preduzetnicima koji se prijave za podršku putem platforme koja je razvijena u sklopu projekta Preduzmi ideju, kao i svim pojedincima i timovima koji prolaze kroz Startitov Program ideacije, koji ima za cilj da pomogne preduzetnicima u ranoj fazi da svoju ideju što bolje usklade sa potrebama tržišta.

„Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo da budem deo ove inicijative. U našoj zemlji postoji toliko sjajnih, kreativnih ljudi koji imaju želju da naprave nešto novo, pokrenu svoje startape i daju inovativni odgovor na neki problem koji su uočili i upravo ovakvi programi daju tim ljudima vetar u leđa i pružaju im podršku iskusnih profesionalaca u momentu kad im je najpotrebnija“, izjavila je Anđelka Ducić, osnivačica kompanije Symbiotica i dobitnica nagrade.

U prošloj godini je u sklopu Startitovih programa više od 100 pojedinaca dobilo mentorsku podršku za rad na svojoj ideji.

„Veliko je zadovoljstvo i privilegija raditi sa mladim i inovativnim ljudima, koji žele da promene svet. Svaki početak je težak, a mladim preduzetnicima je pomoć ključna pogotovo u početku kada su još uvek u fazi traženja. Kroz deljenje iskustva,
izazivanje poslovnog modela i deljenja kontakata pokušavamo da usmerimo preduzetnike u pravom smeru i povećamo im šansu za uspehom“, podelio je Miloš Milić, osnivač startapa Farmia i dobitnik nagrade.

Mreža mentora okupljena oko Startita trenutno broji više od 100 profesionalaca i preduzetnika koji doniraju svoje vreme sa ciljem da pomognu manje iskusnim kolegama iz IT industrije i biznisa da unaprede svoje karijere i svoje poslovanje.

„Jedan od ključnih faktora koji su uticali na to da Silicijumska dolina postane svetski centar inovacija i startapa je jedinstvena kultura davanja i deljenja znanja bez očekivanja bilo čega zauzvrat, koja je pristupna među njihovim preduzetnicima i profesionalcima. Želimo da u našem ekosistemu što više podstaknemo stvaranje sličnih konekcija, a činjenica da je više od 100 profesionalaca iz Srbije odlučilo da donira svoje vreme kroz deljenje znanja i mentorisanje je pokazatelj da smo na veoma dobrom putu“, istakla je Nevenka Rangelov, direktorka preduzetničkih programa u Startitu i projektna menadžerka za preduzetništvo na projektu „Preduzmi ideju“.