OPEN IT Konferencija

Open IT je konferencija koju ove godine 17. put zaredom organizuje grupa mladih ljudi na Fakultetu organizacionih nauka, pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije AIESEC. To je prvi događaj koncipiran u svrhu približavanja eksponencijalno rastuće IT industrije mladima. Srž same ideje jeste sprečavanje odliva mladih mozgova iz Srbije, spajajući ih sa kompanijama na srpskom tržištu i mogućnostima koje im nude. Ono što želimo da im pokažemo jeste da nije neophodno da svoju budućnost traže vani, već da postoji mnogo načina da svoj život naprave kakvim ga zamišljaju i u našoj zemlji. Na ovo nas podstiče zabrinjavajuća činjenica pokazana istraživanjem koje smo sproveli ove godine, a to je da preko 60% mladih svoju karijeru želi da nastavi u inostranstvu. Stoga zaključujemo da odliv mladih mozgova u Srbiji zaslužuje i te kako veću pažnju!

POKRENI SVOJU IT KARIJERU I BUDI U KORAK SA TRENDOVIMA

Na ovogodišnjem Open IT-u održaće se panel diskusija na temu Startap ekosistem u Srbiji – Ko osniva startape i kako? U okviru nje biće predstavljeni rezultati ovogodišnjeg Startap skenera koji nudi detaljnu analizu okruženja u kome posluju inovativne domaće tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište. Ova analiza domaćeg startap ekosistema izrađena je u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija” sprovodi uz podršku USAID-a.

Na ovaj način želimo mladima da predstavimo uslove za razvijanje startapa na srpskom tržištu, trendove rasta i tendecije koje postoje u ekosistemu. Učesnici panela potrudiće se da razrade pitanja koja se tiču glavnih karakteristika  osnivača startapa po pitanju obrazovanja, iskustva i smernica; kakva je njihova brzina postizanja rasta u poređenju sa tradicionalnijim i manje inovativnim kompanijama. Uz to, obradiće se i teme finansiranja samih startapa, kako načiniti prvi korak ali i ukazati na osnovne probleme i nedostatke ekosistema, kao i koje su to tačke od kojih se može krenuti sa poboljšanjima.

NAPRAVI IZBOR I RAZVIJAJ SVOJE VEŠTINE

Na Open IT-u, učesnici će imati priliku da pored ovoga čuju predavanja od strane mnogih poznatih stručnjaka i lidera iz industrije, koji će podeliti svoju ekspertizu i iskustva i pružiti uvid u najnovije tehnologije i trendove u IT sektoru. Uz to, biće organizovani interaktivni programi u vidu radionica, gde će posetioci moći da razviju svoje veštine i unaprede znanja. Teme koje će biti pokrivene uključujuData Science, Blockchain, Game Dev, Project Management, Biz Tech i Cyber Security.

 Uz ovogodišnji slogan konferencije “Turn IT on – Keep IT up!”,  nastojimo da mladima pružimo priliku da kroz pomenute sadržaje otkriju koja je to grana IT industrije njima najprivlačnija i da svoje usavršavanje usmere u tom pravcu. Cilj nam je da obezbedimo opuštenu atmosferu u kojoj će studenti osetiti slobodu da priđu predstavnicima kompanija i informišu se o svemu što ih u datom trenutku zanima. Na taj način pokušavamo i da ih ohrabrimo pred prvi razgovor za posao i apliciranje za praksu.

 Stoga, pozivamo IT studente i sve mlade zainteresovane za neku od mnogobrojnih grana IT industrije da nam se 13. i 14. maja pridruže na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu i da zajedno učinimo ovogodišnji Open IT neponovljivim.

 Prijave se mogu izvršiti putem linka na našem zvaničnom sajtu, a dodatne zanimljivosti o sadržaju se nalaze i na našoj Instagram i LinkedIn stranici.