SPLET Tech, najveća regionalna konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu,  u organizaciji dva projekta, podržana od strane Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID: „Preduzmi ideju“ u realizaciji Inicijative „Digitalna Srbija“, i „Srbija Inovira“ koji sprovodi ICT HUB, održava se danas u MTS Dvorani. 

Dva tima „Srbija Inovira“ i „Preduzmi ideju“ odlučila su da udruže snage u kreiranju prepoznatljive tehnološke konferencije koja će imati veliki uticaj kako na lokalni tako i na regionalni razvoj inovacionog ekosistema i kreiranje novih prilika za domaću privredu i društvo u celini. 

Događaj je zvanično najavljen na jučerašnjem okupljanju, na kome su predstavnici dva projekta, USAID-a i govornici na konferenciji Zoran Vasiljev, CEO Centili Group i profesor elektrotehnike i računarstva na Univerzitetu Kalifornije, Berkli, Borivoje Nikolić istakli važnost SPLET Tech-a kako za Srbiju tako i za region. 

Ovim povodom direktor „Srbija Inovira“, Aleksandra Popović izjavila je: „Po prvi put smo uspeli da okupimo različite učesnike inovacionog ekosistema sa jedinstvenom vizijom – vizijom da je budućnost Srbije usmerena u pravcu tehnološkog razvoja, zasnovanog na znanju i inovacijama. SPLET Tech je prilika za sve koji žele da pokrenu novi ili unaprede postojeći biznis, da od preko 70 govornika čuju savete i iskustva, uspešne, ali i one manje uspešne priče, kao i aktuelne tehnološke trendove koji će oblikovati ubrzani rast naše ekonomije. Ono što SPLET čini jedinstvenim događajem u Srbiji je i činjenica da će posetiocima biti poklonjeni i NFT-evi sa ilustrovanim glavnim porukama konferencije.“ 

Na 8 lokacija u MTS Dvorani, kroz različite formate, učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa svim aktuelnim temama iz oblasti gejminga, virtuelne realnosti, blokčejna, biotehnologije, veštačke inteligencije, medicine, i saznaju kako dobre ideje postaju uspešni preduzetnički poduhvati. Tokom trajanja programa, u izložbenom holu će se predstaviti pioniri inovacionog preduzetništva, a učesnici će moći na licu mesta da vide neke od inovacija razvijenih u Srbiji.

Među više od 70 govornika, nalaze se najpoznatija domaća i svetska imena. Posebno interesovanje vlada za javnu pitching sesiju na kojoj će učesnici saznati koliko je izazovno u kratkom roku ispirčati sve o jednom startapu i koja su to pitanja koja se najčešće postavljaju osnivačima startapa na ovim sesijama. 

„Ideja koja stoji iza SPLET konferencije jeste povezivanje svih aktera domaćeg ekosistema i dodatno podsticanje komunikacije i razmene ideja između njih. Na jednom mestu okupljamo predstavnike istraživačko razvojnih centara, akademske zajednice, osnivače startapa, inovatore u različitim oblastima, predstavnike državnih institucija i tako dodatno jačamo zajednicu, otvarajući prostor za nadogradnju komunikacije i pokretanje novih inicijativa. Nestandardna forma i program konferencije, koji će se paralelno odvijati na 8 lokacija i pokriti veliki broj tema – od toga Kako da znate da je vaša poslovna ideja prava? do Kuda nas vodi digitalizacija u medicini?, omogući će prisutnima ne samo da čuju sve o iskustvima najvećih domaćih inovatora i tehnoloških preduzetnika, već i da steknu dodatne veštine i znanja. Siguran sam da će se o SPLET-u pričati i nakon završetka konferencije, jer upravo to je naša ideja – da SPLET-om pokrenemo jednu atmosferu u zajednici koja će konstantno da podstiče nove inovacije i razvoj uspešnih biznisa.“ istakao je Nebojša Bjelotomić, direktor „Preduzmi ideju“. 

„Svedoci smo konstantnog razvoja IT sektora u Srbiji poslednjih godina, i to je činjenica koja utiče na oblikovanje trendova i generalne tokove i u drugim oblastima. Različiti proizvodi na čijem razvoju rade timovi u IT kompanijama primenjuju se u drugim sferama i na taj način omogućavaju ubrzavanje procesa digitalizacije i primene inovativnih rešenja. Zbog toga je neophodno da o inovativnim tehnologijama i snazi IT sektora govorimo stalno i podižemo svest šire javnosti o značaju ove oblasti. Rast IT sektora znači u isto vreme i napredak za domaću ekonomiju i otvaranje različitih mogućnosti za poslovanje i pojedinaca i organizacija“, rekao je Zoran Vasiljev, CEO Centili Group.

Domaća javnost će zahvaljujući SPLET Tech konferenciji imati priliku da dobije odgovore na sva pitanja iz oblasti inovacija i inovativnog preduzetništva i bude deo nove tradicije inovacija. 

Sponzori SPLET Tech konferencije: NFTIZER by MVP workshop, MCF, OTP banka, Cola Cola HBC, Bambi, Takeda i Ambasada Izraela. Konferenciju podržali: Microsoft, Institut BioSense, Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA), Garaža powered by Tenderly, Ferdinand knedle, ALL ART, GIZ, Univerzitet Metropolitan Beograd. 

Medijski sponzori: Blic, Nedeljnik, Euronews, Biznis.rs, Telegraf, CorD.

Sve dodatne informacije o konferenciji možete pogledati na zvaničnoj stranici 

SPLET TECH CONFERENCE 2022