Inicijativa „Digitalna Srbija” (DSI) predstavila je rezultate svog najnovijeg istraživanja pod nazivom „Žene u srpskom startap ekosistemu”, koje otkriva da se osnivačice startapa u Srbiji suočavaju sa brojnim dodatnim izazovima, posebno kada su u pitanju izvori finansiranja, u odnosu na startape koje pokreću muškarci. Istraživanje je sprovedeno kroz projekat „Preduzmi ideju” koji sprovodi DSI uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Kroz svoje programe pomoći, Sjedinjene Države godinama u Srbiji rade na podsticanju okruženja koje ohrabruje i neguje poslovanje – sa posebnim akcentom na manja preduzeća i tehnološke firme. Startapi i preduzetnici mogu i treba da budu pokretač srpske privrede, a da bi to uradili potrebno je da uključe još više žena. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na poboljšanju poslovnog okruženja kroz programe i inicijative zasnovane na podacima,“ rekla je Šenli Pinčoti, direktorka USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, na otvaranju današnje konferencije koja je okupila vodeće žene u srpskoj startap zajednici.

Direktorka projekta „Preduzmi ideju“ Bojana Tomić Brkušanin je istakla: „Iako nas neki rezultati svrstavaju značajno iznad evropskog proseka kada je reč o zastupljenosti žena u startap ekosistemu, drugi nam pak ukazuju na potrebu za pružanjem veće podrške i podsticaja za žene koje se odluče na pokretanje startapa ili učestvuju u njihovom razvoju. Prema rezultatima istraživanja skoro polovina startapa koji su učestvovali u istraživanju (49%) uopšte nema žena u menadžmentu, a manje od četvrtine startapa muških osnivača ima žene u menadžmentu. Osnivački timovi u kojima ima žena, u proseku imaju 41,3% više non-tech osnivača nego isključivo muški osnivački timovi. To nam ukazuje da povećanje udela osnivačica ne znači samo rodno ravnopravniji startap ekosistem, već i povećanje multidisciplinarnosti u osnivačkim timovima, što je bitan faktor uspeha razvoja inovativnih ideja.”

Inicijativa „Digitalna Srbija”, kroz projekat „Preduzmi ideju”, ali i kroz druge programe, radi na unapređenju startap okruženja i obrazovnog sistem u Srbiji kako bi bilo više mogućnosti za mlade, posebno mlade žene, da uzmu učešća u tehnološkim oblastima i preuzmu inicijativu u digitalnom ekosistemu. Objavljivanje izveštaja „Žene u srpskom startap ekosistemu” i okupljanje predstavnika relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija dobar je pravac za dalju saradnju i zajednička ulaganja u ovoj oblasti.

Snimak obraćanja i panela pogledajte u nastavku.