Vitalik Buterin poznat je kao tvorac etereum blokčejna, vizionar jedne od revolucionarnih novih tehnologija koje pokreću Web 3.0, i pobornik decentralizacije interneta. Pogled na njegovu dosadašnju karijeru otkriva skromnog momka koji se gotovo slučajno pronašao u kripto zajednici i uspeo da promeni tehnološki svet.

Vitalij „Vitalik” Buterin rođen je u Rusiji, gde je proveo prvih sedam godina života. Roditelji su se preselili u Kanadu, i Vitalik je ostatak detinjstva i školovanja proveo u toj zemlji. Rano je pokazao talenat za matematiku, tehniku i kriptografiju, mnogi su ga smatrali za matematičkog genija, pa je tokom školovanja bio smešten u programe za darovitu decu.

Njegov put u svet kriptovaluta počeo je jednostavno i gotovo slučajno. Za bitkoin je prvi put čuo od oca 2011. godine, kada je imao samo 17 godina. Pošto u mladosti nije znao šta će sa sobom, provodio je dosta vremena na internetu. Istražujući zajednice oko bitkoina, saznao je i za Bitcoin Weekly, jednu od prvih publikacija u svetu kriptovaluta. 

Ceo tekst možete pročitati ovde.